Bejelentés


Szenttamás-Imremajor Fontos a múlt tisztánlátása


Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek. Ráadásul most megkapod ajándékba A Hatékony Angol Tanulás Titkai tanulmányom.Üzenőfal


Név:

Üzenet:Hírek
Törökszentmiklós-Szenttamás az alföld szívében, erdőkkel ölelve terül el a 46-os út mentén mely festői képet nyújt idelátogatóinak. Lakói száma mára már csekély, ám pont ezért annál nagyobb az összetartás,az egykori elszármazottak között. 

Egy ilyen internetes oldal kevés régi információval és még régebbi fényképekkel rendelkezik ezért kérjük, hogy ha ez a honlap felkeltette érdeklődését, segítse munkánkat régi dokumentumokkal.

 

Almásy-kastély, Törökszentmiklós-Szenttamás


Gróf Almásy Imre  1868-1929

Földbirtokos, politikus. Tanulmányait a kolozsvári, bp.-i és berlini egy.-en végezte. 1892-től 1897-ig szabadelvű párti programmal ogy.-i képviselő. 1906-tól 1909-ig Jász-Nagykun-Szolnok vm. főispánja. 
Tagja volt a főrendiháznak, majd 1927-től a felsőháznak. 1923-ban az Orsz. Mezőgazdasági Kamara első elnöke. Főleg az érdekképviseleti szerv kiépítése és irányítása körül szerzett érdemeket.
Pusztaszenttamási birtokán mintagazdaságot létesített, híres volt ménese, mangalicatenyészete, fésűs-gyapjas juhászata. – Irod. A. I. (Köztelek, 1929. I. sz.); A. I. (Mezőgazd. Közl., 1929. II., VII., VIII.)
Forrás:Internet

Az Almásy család nemesi ága (forrás:http://www.jmvk.hu)

Törökszentmiklósi Almásy család élő családtagja

Törökszentmiklós-Szenttamás


Szenttamási kastély 

Szenttamás-Puszta neve először 1559-ben bukkant fel egy királyi adomány-levélben, mint lakott hely. A török pusztítás alatt azonban lakatlanná vált. 1720-ban birtokjogot szerző Almásy család telepíti újra.  
A kastély építése 1881-ben kezdődött, teljes befejezése, több lépcsőben 1901-ben fejeződött be.

A család kápolnát is építetetett a parkban, melynek felszentelésére 1901-ben került sor.  
A kastély és a hozzá tartozó park egy kétszárnyú kovácsoltvas kapun, illetve egy egyszárnyú gyalogkapun közelíthető meg. A kastélyhoz vezető út bal oldalán látható az 1860 körül elkezdett, észak-déli hosszanti tengelyű szárnyépület.
A hosszanti tengelyű szárnyépületet a korábbi, a főépületet a későbbi építési periódusban emelték, a kettőt faoszlopos folyosó köti össze. A sarokrizalitos, földszintes épület kertre néző homlokzatának közepén nyitott terasz van, magasított tetőrészét galériás kilátótorony ékesíti. E torony tetőrésze a népies fa haranglábakra emlékeztet.
Udvari homlokzata felőli oldalán faoszlopos tornácot építettek, az oszlopok között hajdan mellvéd állt. A kastély a romantikus nyaralóépítészet körébe sorolható, annak ellenére, hogy (a romantikára nem jellemzően) az épület szimmetrikus elrendezésű.
A szigorú elrendezés annak köszönhető, hogy a provinciális stílusú szárnyépület főhomlokzatát az Almásy-címer díszíti. A főépület a következő építkezési periódusban épült. A neoreneszánsz és neobarokk stílusjegyeket mutató főépület 1880 és 1890 között épülhetett.

A kert felé néző homlokzati rész két végén előreugró rizalittal zárul. A rizalitok földszinti része jobban előreugrik, ezáltal bábos mellvédes teraszt képeznek. Az eredeti kastélyépülethez csatlakozik a keleti szárny, ami egy újabb építkezés során készült. Architektúrája mind a szárnyépülettől, mind a főépülettől különbözik.  
Az Almásy család 1930-ban a gazdaságukkal együtt a kastélyt is eladta. Új tulajdonosa Geiger Jenő a II. Világháborúig. 1949. évben államosítással az akkor kialakuló Pusztapói Állami Gazdaság kezelésébe kerül. 1963. évtől a kastélyt idegenforgalmi célra építik át, s ekkor alapítják az angol telivér ménest is.
A főépülethez keleten az 1901-ben épült egyhajós kápolna kapcsolódik, mely a nyolcszög három oldalával záruló szentéllyel készült. Az egyhajós kápolnát később két szintre osztották.
A kastélyhoz egy 14 hektáros, 1980 óta természetvédelmi területnek nyilvánított park is tartozik. 1963-ban felújították és az idegenforgalomnak szánták,majd később szállást és éttermet alakítottak ki a kastélyban. 1984-ben múzeum szoba került megnyitásra. Az épület 1990-ben az állami gazdaság jogutódjának (Rt.) birtokába került, felújították.
A Törökszentmiklósi Állami Gazdaság telivér ménesét a várostól nyolc kilométerre fekvő ősgyepen, ai Imre majorban alapították meg 1963-ban.

A ménesbe nem hazai kancák kerültek, hanem külföldről hoztak be jó származású vemhes és vehem nélküli anyakancákat, melyeket a későbbiekben magyar tenyésztésű ménekkel kívántak fedeztetni. 
A kancákon kívül a következő években külföldön született yearlingek is érkeztek Szenttamásra. Az akkori Német Demokratikus Köztársaságból vásárolt a magyar állam 20 anyakancát - közöttük Adriánt - és yearlingeket (Grünrock, Seebirk, Muskátli) a ménesnek.
Oroszországból is érkezett még szintén 20 kanca és 10 csikó, melyek közül kiemelkedik Avance, Ara, Ermitage vagy Tribunka. 1998-ban a lovassportot megörökítő új falfestmény készült a kastély fogadótermében. A mellette lévő teremben pedig kiállítás látható a ménes nyertes lovainak díjairól, hajtóik kitüntetéseiről.
Nagy sikerek korszaka A fiatal lovak kiválasztása olyan jól sikerült, hogy az alapítást követő négy-öt éven belül már kiemelt tenyészversenyeket nyertek a Szenttamáson felnevelt lovak. Közéjük tartozik Seebirk és Muskátli is. Az 1965-ben született Seebirket még yearling korában vették meg Németországban.
A fekete mén hároméves korában a Káposztásmegyeri Díj, az akkori Munka Ünnepe Díj (ma Batthyány-Hunyadi Díj), és az Alagi Díj mellett megnyerte a Magyar, valamint az Osztrák Derbyt, illetve Baden-Badenben a Fürstenberg Rennent és a Preis der Stadt Baden-Badent.


A szenttamásiak sajnálatára fedezőménként csak életének utolsó éveiben került vissza a méneshez. Muskátli anyja vemhesen jutott Németországból Magyarországra, és a kis pej kanca Seebirkhez hasonlóan 1965-ben látta meg a napvilágot. Pályafutása során győzött a legnagyobb kétéves versenyekben, majd megnyerte a Magyar Kanca Díjat, a Gróf Széchenyi István Emlékversenyt, a Ménesek Nagydíját (ma Lovaregyleti Díj) és a Budapesti Díjat.
A saját tenyésztésű telivérek az 1970-es és 1980-as években érték el legnagyobb sikereiket. A ménes alapítása utáni időszakban nehezítette az állami kézben lévő ménes tenyésztését, hogy kiváló származású kancáikhoz nem kaptak igazán eredményes fedezőméneket. Ezekben az években Imperiál számított a legjobb magyar fedezőménnek, azonban egyetlen szenttamási kancát sem fedezhetett.
Később azonban Indikátor és a Kincsem vérvonalat képviselő Rustan is Szenttamásra került. Mindkét mén után született egy-egy derbynyerő: Aréna és Turbó. Aréna (Indikátor-Ara) 1980-ban a Magyar Derby mellett a Váci, a Nemzeti és a Kincsem Díjat is megnyerte. Turbó (Rustan-Tribunka) 1981-ben a Magyar és az Osztrák Derby-n kívül olyan kiemelt versenyekben is győzött, mint a Nemzeti és az Alagi Díj, valamint az Osztrák St. Leger.

Ezután két évig német pályákon futott szép eredményekkel, majd fedezőménként visszakerült Magyarországra.  
A ménes ekkori egyeduralmát mutatja az is, hogy az 1981-es Magyar Derby hét indulója közül öt Szenttamáson született, és a szezon húsz kiemelt versenyéből tizenhármat a ménes lovai nyertek meg. Két-három évtizeddel ezelőtt számos nagyon jó telivér született Szenttamáson, amelyek közül kiemelkedik Muskátli Kanca Díj nyerő unokája, Mende, Arszlán és Talár is.

Csak engedéllyel látogatható!

 

L.A.C. Holding Zrt. Elnök-Tulajdonos:Horváth László

Forrás:www.lac.hu

A  L.A.C. Holding Zártkörű Rt. része a Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zártkörűen Működő Részvénytársaság

Székhely: 5200 Törökszentmiklós, Almásy út 6.
Iroda: 5200 Törökszentmiklós - Szenttamás 12.
Telefon: +36 56 886-390 Fax: +36 56 590-650
Email cím: info@tmrt.hu

Megközelítés:
GPS koordináták: 47.180736 / 20.418293

Nyitvatartás: ELőzetes egyeztetés alapján

Sajtó és info:Volly György  30 544 0216

Hivatalos honlap:http://www.tmrt.hu/index.php

------------------------------------------------------------------------------------------ A szenttamas.5mp.eu egy nonprofit magán jellegű honlap

(frissítés-karbantartás:2013.09.16.)
------------------------------------------------------------------------------------------

 Szólj hozzá

Név:
E-mail címed:
Az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon
Szöveg:
Milyen nap van ma Magyarországon?

Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!